Skip to content

Rugpijn

Oorzaak van de rugpijn

Lage rugpijn kan iemand sterk beperken in zijn dagelijks functioneren. Dit uit zich op diverse manieren. De pijn is vaak zeurend of juist stekend. Soms straalt de pijn uit naar de billen of benen, al dan niet in combinatie met andere sensaties zoals tintelingen of gevoelloze plekken in het been.

Voor het bepalen van de juiste behandeling is het van belang om de oorzaak van uw klacht te doorgronden. De meeste lage rugklachten worden veroorzaakt door een slechte totale houding, beperkingen op het gebied van fitheid en mobiliteitsbeperkingen van organen die een nauwe relatie met de lage rug hebben. Al deze oorzaken kunnen een bewegingsstoornis in de facetgewrichten tot gevolg hebben. Dit kan de onderrug belasten, wat voor irritatie zorgt.

VI Photography 119 Large Meerveld Osteopathie Leiden afbeelding

Wat kan de osteopaat doen?

De osteopaat is een bewegingsdeskundige op het gebied van de rug, die hij altijd bekijkt in relatie tot het totale beeld van de persoon. Behandeling van uw klachten zal de pijn verlichten en in veel gevallen doen verdwijnen. De osteopaat doet ook aan preventie. Door een regelmatige controle en gerichte adviezen over leefstijl en oefeningen wordt verdere beschadiging van uw rug voorkomen.

Meer over rugpijn

Er bestaan veel misverstanden over het ontstaan van lage rugpijn. De patiënt juist informeren over het ontstaan van de klachten doet het herstel zo goed mogelijk verlopen. Een paar zaken over lage rugklachten dienen in dat licht opgehelderd te worden:

Is rust goed om de lage rugpijn te doen verdwijnen?

Een korte periode van rust zou zeker kunnen helpen om de acute pijn te doen verlichten, maar artsen adviseren niet langer dan 1-2 dagen bedrust. Langer dan dit zou de rugklachten alleen maar doen verergeren.
De realiteit is dat inactiviteit leid tot spierafname en andere kwalijke effecten waardoor de rugklachten alleen maar kunnen toenemen. Dit kan resulteren in een vicieuze cirkel van pijn en inactiviteit afstemt op uw belastbaarheid dat moment. Dus zeker grenzen respecteren. Uw osteopaat zal u inzichtelijk kunnen maken wat deze grenzen zijn, de oorzaak van de klacht achterhalen en zo mogelijk een activatie op maat adviseren. Dat laatste is belangrijk want de ene rug klacht is de andere niet.

Bestaat een “zwakke rug?” 

De wervelkolom is een goed ontworpen anatomische structuur. De omliggende spieren, pezen en organen verzorgen een groot deel van de stabiliteit van de rug. De rug in goede conditie houden betekent de rug en het lijf in z’n geheel krachtig en mobiel houden. Soms kunnen bepaalde activiteiten de rug blesseren door slechte houding of slechte bewegingen (bijv. tillen met holle rug). Andere ongezonde factoren als stress, slechte voeding en slecht slapen dragen in grote mate bij aan een verslechterde conditie van het lichaam en de rug in het bijzonder. Dus niet alleen de spierkracht van de romp is van belang maar de totale fitheid van het lichaam staat in relatie tot de sterkte van de rug.

Kan de rugpijn tussen de oren zitten?

Pijnbeleving is altijd echt. Wanneer een behandelaar niet in staat is om de anatomische oorzaak van de pijn aan te wijzen maar de patiënt toch pijn heeft is het zaak verder te kijken om toch een oplossing te vinden voor de pijn. Voor chronische pijn (dat is pijn langer dan 2-3 maanden) is het belangrijk om dit multidisciplinair aan te pakken. Zeker wanneer er toch psychologische factoren een rol spelen (zoals depressie en slapeloosheid).

Is er bij rugpijn altijd schade?

Bij chronische pijn is de mate van pijn niet gerelateerd aan de mate van schade in de rug. Zichtbare slijtage op röntgen foto’s bijvoorbeeld hoeven geven geen pijn te geven terwijl zichtbaar kleine afwijkingen juist veel pijn geven. Dit houdt in dat er vaak andere factoren zijn die de pijn of de mate van pijn veroorzaken. Een osteopaat kijkt door zijn uitstekende anatomische kennis als geen ander naar deze oorzaken.

behandeling rug meerveld osteopathie