Skip to content

Nekpijn

Oorzaak van de Nekpijn

Nekpijn en nekklachten zijn de meest voorkomende klachten in de osteopathie praktijk. Nekpijn straalt vaak uit naar de schouder en worden door de mensen soms als schouderpijn benoemd maar na onderzoek komt vaak naar voren dat dit probleem vanuit de nek komt. Meestal zijn nek- en schouderklachten het gevolg van een combinatie van oorzaken. Eenzijdige belasting en verminderde fitheid kunnen de spierspanning verhogen, waardoor de nekwervels geblokkeerd kunnen raken. Dit kan resulteren in een pijnlijke nek, soms zelfs met uitstralende klachten naar arm of hand.

De eerder genoemde fitheid kun je vertalen naar belastbaarheid. De belastbaarheid van een persoon wordt in sterke mate bepaald door basale factoren als;

Weinig stress

Geen behandelaar zal je effectief van je pijn en klachten aan je nek afhelpen als het slopende conflict op de werkvloer niet wordt opgelost. Dit heeft te maken met het feit dat het lichaam het functioneel acht om nekspieren aan te spannen als op hersenniveau nog actie wordt gevraagd. Men noemt dit “flight or fight” mechanisme. Veel mensen hebben door diverse omstandigheden niet de mentale rust die nodig is om het lichaam in ontspannen modus te brengen.

Goede slaap

Simpel gezegd vind je herstel plaats van bijvoorbeeld de nekpijn tijdens rust en slaap. Is de verhouding tussen actie en herstel scheef zoals bij te korte of kwalitatief slechte slaap dan herstelt het lichaam niet goed. Blessures en kwetsuren komen snel in beeld.

Goede voeding en voldoende drinken

Voldoende beweging. Een lichaam is gemaakt om te bewegen. De meest voorkomende gezondheidsproblematiek in de westerse wereld is voor een groot deel te wijten aan onvoldoende bewegen.

VI Photography 119 Large Meerveld Osteopathie Leiden afbeelding

Wat kan de osteopaat doen?

Een osteopaat zal de oorzaken van de nekpijn en nekklachten in kaart brengen en efficiënt te behandelen. Hij heeft de kennis en kunde om dit complexe probleem te verhelpen. Belangrijker is dat de osteopaat ook de tijd neemt om daadwerkelijk voor ontspanning in de nek te zorgen. De behandeltijd van minimaal 50 minuten wordt volledig benut voor een grondige maar subtiele aanpak van uw nek. Veel mensen met regelmatige nekklachten zijn gebaat bij een preventieve aanpak. Door een regelmatige controle en gerichte mobilisatie in de nek wordt een opbouw van spanning van nek en schouder voorkomen.