Osteopathie bij baby’s en kinderen

De benadering van een zuigeling of kind is anders dan die van een volwassene. De anamnese verloopt vanzelfsprekend via de ouders. De osteopaat zal naast de anamnese ook heel veel informatie uit de observatie van de zuigeling of het kind halen.

fasciale behandeling
Tijdens het onderzoek komt de baby op de bank liggen, of wordt bij de moeder op schoot onderzocht. Het kind wordt nauwkeurig geobserveerd. Is het kind actief, hoe beweegt het, is er een goede grip van de handen, hoe krachtig is het huilen, heeft het kind goede reflexen? De osteopaat zal de verschillende structuren zoals de schedelbeenderen, de nek, de rug, het bekken, de buik en eventueel de gewrichten heel zachtjes testen en bewegen.

 

Geboorte
Bij een baby of klein kind kan zich spanning of stress in het lichaam bevinden. Een ogenschijnlijk gemakkelijke bevalling vraagt veel van de baby en moeder. Tijdens het baren ondergaat het babyhoofdje enorme krachten als gevolg van de weeën. De schedelbeenderen worden verschoven om het hoofdje te verkleinen om zo de uitdrijving door de bekkenopening mogelijk te maken. Omdat de structuren van het hoofd nog vervormbaar zijn, levert dit over het algemeen geen problemen op.
Soms verloopt de bevalling niet soepel door langdurige weeën, trage ontsluiting, vacuüm- of forceps verlossing of door het eventuele duwen op de buik van de moeder. Deze extra krachten werken natuurlijk ook in op de baby. Wanneer deze mechanische krachtinwerkingen niet verwerkt kunnen worden door het kleine babylichaam, kan dit in de toekomst een verstorende factor in de ontwikkelin van het kind zijn. Het kind zal zich namelijk proberen aan te passen aan de ontstane beperkingen. Wanneer er een gewrichtsbeperking aanwezig is van de bovenste nekwervels ontstaat er bijv. een abnormale spanning in de nekspieren.
Onze lichaamshouding en vele functies van ons lichaam worden reflexmatig gestuurd vanuit de nek en schedel. Als het hoofdje of de nek na de bevalling getordeerd blijft zal ook de rest van het lichaam zich asymmetrisch kunnen ontwikkelen. Bovendien zullen de structuren in het lichaam zich aan deze torsie moeten aanpassen. Dit heeft impact op het hele lichaam. Het is belangrijk dat prikkels van zintuigen goed verwerkt kunnen worden. De wervelblokkades maken het verwerken van prikkels moeilijker waardoor een verstoring van lichaamsbeweging en evenwicht kan optreden. Osteopathie bij baby’s als controle en/ of behandeling kan van groot belang zijn bij de ontwikkeling van het kind.

TIP:
Als u met uw baby of kind voor behandeling komt, is het fijn als het zich op zijn/haar gemak voelt.
Zorgt u er voor dat u een eigen dekentje, knuffel, een speeltje of een flesje mee heeft.