Buikpijn
Oorzaak van de buikpijn
Buikpijn en buikklachten, in de boven- of onderbuik kan erg hinderlijk zijn in het dagelijks functioneren en komt vaak voor. Ze kunnen variëren van misselijkheid, opgeblazen gevoel, brandend maagzuur, darmkrampen, verstopping, diarree en winderigheid. Bijkomende klachten zijn vaak ook vermoeidheid en rugklachten.
De oorzaak van buikpijn kan gelegen zijn in aanwezigheid van poliepen, divertikels of zweren, lokale of uitgebreide ontstekingen. Van belang is dus om te achterhalen wat de oorzaak is. In eerste instantie is het belangrijk eerst uw huisarts te raadplegen om bovengenoemde uit te sluiten.
De meeste buikklachten duren echter niet lang en zijn niet ernstig. De klachten zijn soms terug te voeren op basale oorzaken als te weinig drinken, slechte voeding, stress en te weinig beweging. Hierop ingrijpen, kan de klachten doen verminderen.
Meestal zijn er bij klachten aan de buik geen ‘structurele beschadigingen’ of ontstekingen aan het maag-darm kanaal te vinden. Een arts kan deze klachten benoemen als ‘spastische darm’, ‘spastisch colon’ of ‘prikkelbaar darmsyndroom’. Deze klachten zijn doorgaans goed te behandelen door een osteopaat.
Wat kan de osteopaat doen?
Osteopathie grijpt in op verminderde beweeglijkheid en spanningen in de buik, waardoor het functioneren verbetert. Bovengenoemde klachten zullen worden weggenomen of verlicht. In een periode van 2 maanden wordt 4-6 maal behandeld. Dit zou voldoende kunnen zijn om een merkbare verbetering te realiseren.
Met onze handen gaan we in de buik op zoek naar beperkingen, en herstellen de glijvlakken tussen de organen daar waar deze beperkt is. Staat er te veel spanning op de kleppen van de onderlinge delen van de darm, dan kan de stoelgang niet goed passeren wat leidt tot obstipatie, om maar een enkel voorbeeld te noemen!
De darmen en buikpijn
Het lijf werkt als eenheid: Verteert bijvoorbeeld de dunne darm niet goed, dan kan de dikke darm slechter gaan functioneren. Daarom onderzoekt de osteopaat het hele lichaam; de beweeglijkheid van het spijsverteringsstelsel en het middenrif. Een goed functionerend spijsverteringssysteem is onder andere afhankelijk van een goede beweeglijkheid van maag en darmen en een goede doorbloeding.
Door het lichaam (matig intensief) te bewegen wordt de spijsvertering gestimuleerd. In het geval van verklevingen in de buik (na operaties of doorgemaakte ontstekingen) kan een bepaald deel van de darm vaak niet goed bewegen. Hierdoor raakt de doorbloeding verstoord en wordt de functie belemmerd. Deze belemmering geeft buikklachten. Als osteopaat zijn we opgeleid in het onderzoeken en behandelen van bewegingsbeperkingen van organen. Door bewegingen van (voornamelijk) het middenrif worden onze organen in beweging gebracht, waarbij ze langs elkaar moeten kunnen glijden. Met onze handen voelen we in de buik op zoek naar beperkingen, en herstellen de glijvlakken tussen de organen daar waar deze beperkt is. Glijdt de slokdarm niet goed door het middenrif, dan kan dit leiden tot reflux (zure oprispingen). Is de 12-vingerige darm verkrampt, dan kan er mogelijk onvoldoende gal en alvleeskliersap bij het voedsel komen om te verteren. Staat er te veel spanning op bepaalde overgangsdelen (kleppen) in de darmen, dan kan de stoelgang niet goed passeren wat obstipatie tot gevolg zou kunnen hebben. Met andere woorden; Een verstoring in de mechaniek kan leiden tot een verstoorde functie in de vertering van voedsel. De osteopaat zal deze verstoring manueel herstellen.
De locatie van de buikpijn kan gelegen zijn in de bovenbuik, waar de maag gelegen is. Maar ook klachten van de onderbuik komen vaak voor. Omdat mensen met buikklachten niet vaak goed kunnen aangeven waar precies het probleem zit, kan de osteopaat vaak letterlijk de vinger op de zere plek leggen en hiermee mede de herkomst en locatie van het probleem herleiden. Hiermee is een grote stap gezet in het oplossen van het buikprobleem.