Ouder worden

Om gezond ouder te kunnen worden is het van belang met hoofd en lijf in beweging te blijven en zodoende klachten te voorkomen. Heeft een gebrek aan lenigheid zich in het lijf gemanifesteerd dan is het wenselijk de vicieuze cirkel van stijfheid en minder bewegen te voorkomen. Spanning en blokkades in het lichaamsweefsel heeft immers gevolgen voor uw vitaliteit. Afname van het mechanische aspect van het functionerende lichaam doet aan – en afvoer van vochtstromen beïnvloeden (doorbloeding , lymfe ), en daarmee de voeding van het weefsel. Tijdens het proces van ouder worden kunnen daardoor specifieke problemen ontstaan.
Deze problemen kunnen zijn pijnklachten aan houdings- en bewegingsapparaat, maar ook chronische ongemakken zoals artrose kunnen zich gaan ontwikkelen. Dit kan bijvoorbeeld door onderbelasting zijn, doordat men passiever is geworden. Het lichaam wordt dan strammer. Het kan ook overbelasting zijn. Men staat bijv. uitsluitend nog op de niet aangedane zijde om een versleten heup te ontlasten. Ook kan verandering in kwaliteit van botten de houding en beweging doen beïnvloeden. Hierbij kan zenuwweefsel beklemd raken en beperkt worden in hun functioneren, wat pijn en andere klachten kan veroorzaken.
Het doormaken van spanningen of trauma ’s heeft op ouderen soms een andere lichamelijke impact dan bij jongeren. Het herstel hiervan kost op oudere leeftijd vaak meer tijd en inspanning. Ook als men moet revalideren na een operatie of breuk kost dat het lichaam veel energie. Energie dat bij jongeren vanzelfsprekend lijkt, maar bij ouderen soms minder aanwezig is. Het gebrek aan mobiliteit en veerkracht bij het ouder worden maakt dat het kwetsbaarder is in het ontwikkelen van lichamelijke klachten.
Osteopathie maakt gebruik van verfijnde en subtiele mobilisatietechnieken. Lage belastbaarheid van de oudere is daardoor geen obstakel om effectief te behandelen. De osteopaat kan het herstel ondersteunen door het proces te begeleiden en weefselspanning en gewrichtsblokkades weg te nemen. Deze ‘lichaamsmechaniek’ (beweging) stelt men in staat om het zelf herstellend vermogen in positieve zin aan te spreken. Men kan zodoende weer vrij bewegen en aan verdere fitheid gaan werken.