Artrose

arthroseArtrose is slijtage van het gewricht in bijvoorbeeld knie, rug, heup en schouder. Het oppervlak van het gewricht bestaat uit hard kraakbeen. De kwaliteit en dikte van dit kraakbeenweefsel kan op den duur worden aangetast. Factoren als beroepshouding, ouderdom of erfelijke aanleg spelen hierbij een rol.

 

Pijn en functionele beperkingen staan bij patiënten met artrose voorop. Het vermijdingsmodel is een verklaringsmodel voor het ontstaan en verergeren van functionele beperkingen bij patiënten met een aandoening van het bewegingsapparaat. Het ervaren van pijn tijdens activiteit leidt tot angst voor nieuwe pijn bij nieuwe activiteit en zo tot vermijdingsgedrag. Op de lange termijn betekent deze fysieke inactiviteit dat de conditie, en daarmee de belastbaarheid van het lichaam, afneemt. Dit leidt tot gewrichts en functionele beperkingen. Doordat deze beperkingen in het functioneren verder vermijdingsgedrag in de hand werken, ontstaat een vicieuze cirkel, met een toename van beperkingen als resultaat. In de behandeling dient daarom het verbreken van de associatie tussen lichamelijke activiteit en pijn en het verbeteren van de fysieke belastbaarheid voorop te staan.

Een osteopathie behandeling kan voor verlichting zorgen. De mobiliteit in het gewricht wordt vergroot, waardoor de functie van het gewricht wordt hersteld. Ook al blijft de mate van slijtage in het gewricht hetzelfde. De pijn en ongemak van het gewricht neemt af.